silo > klank compositie van veldopnames  (beluisteren via koptelefoon of conventionele speakers aanbevolen)

speelduur: 18.13 min.

Silo

In de zomer van 2021 ontdekte ik tijdens een rondrit door het Noord-Spaanse landschap een verlaten, vervallen veeboerderij. Naast een oude stal vond ik een omgevallen metalen voersilo. Door een opening in de wand van de silo luisterend, hoorde ik subtiele reflecties van omgevingsgeluiden en een onheilspellend gerammel, getik en gekraak van de silo in de wind. Geïntrigeerd door deze evocatieve geluiden ben ik gaan onderzoeken welke diversiteit aan klanken er met de silo als geluidsobject konden worden gemaakt. Ik bespeelde de buitenwand van de silo met mijn handen en lichaamsgewicht en bewerkte de wand met allerlei ter plekke rondslingerende materialen zoals sloophout, ijzerdraad, hooi en vodden.

De improvisaties ter plekke resulteerden in ruim twee uur aan ruwe stereo-opnamen, gemaakt in de lege binnenruimte van de silo. Met samples uit deze opnamen als sonische bouwstenen heb ik de klankcompositie gemaakt.

Om de specifieke ruimtelijkheid en klankkleur van de silo zo realistisch mogelijk weer te geven, heb ik mij tijdens het mixen beperkt tot:

  • Minimale EQ-ing en volume leveling;

  • Geen bewerkingen middels distortion/overdrive, pitch/modulatie, delay/reverb of andere audio-effecten.
error: